Vörösborban párolt vadkacsa

Hozzávalók:

  • 2 db vadkacsa

  • 10-10 dkg petrezselyemgyökér és sárgarépa

  • 1 fej vöröshagyma

  • 1 l vörösbor

  • 3 db paradicsom

  • 1/2 dl olaj

  • 1 db babérlevél

  • 5 szem bors

  • 6 dkg liszt

  • 4 dkg cukor

  • só, kakukkfű, 5 szem szegfűbors, szerecsendió

A megtisztított vadkacsák bőrét lehúzzuk, nyakát, szárnyvégeit levágjuk. A szárnyasokra jellemző módon feldaraboljuk. A zöldségeket, a vöröshagymát megtisztítjuk, a paradicsomokat megmossuk és karikákra vágjuk. Az olajon hirtelen megpirítjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, majd a paradicsomot. Hozzáadjuk a húst és tovább pirítjuk. Amikor zsírjára sül, felöntjük vörösborral és sóval, borssal, kukkfűvel, szegfűborssal, szerecsendióval fűszerezzük.  elerakjuk a bőrdarabokat, a nyakat és a szárnyat, fedővel lefedjük és lassan készre pároljuk. Közben, ha zsírjára sül, mindig kevés bort öntünk alá. Ha a hús megpuhult, kiszedjük és a visszamaradt zölséges levet átpasszírozzuk.  Előbb a cukrot, majd a lisztet szárazon barnára pirítjuk és hozzáadjuk a mártáshoz. Jól összekeverjük, összeforraljuk, ha túl sűrű, akkor kevés vörösborral hígítjuk. A vadkacsadarabokat előmelegített tálra rakjuk és bevonjuk a forró mártással. Burgonyaropogóst és vörösbort adunk mellé.